ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြ ခ်က္နည္း နိႆရည္း ...
ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ပို႔စ္မွာ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြနဲ႔ ဒန္ေပါက္ကို အားေပးၾကတဲ႔
သူေတြမ်ားလို႔ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြခ်က္နည္းေလး ေရးေပးလိုက္ပါသည္။ ဒန္ေပါက္ကေတာ႔
ေနာက္တစ္ခါခ်က္ၿဖစ္ရင္ အတိုင္းအတာေတြ ေသခ်ာမွတ္ၿပီး ဓာတ္ပံုရိုက္ၿပီးမွ
တင္ေပးပါမည္။
ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြဆိုေတာ႔ အရင္ကခ်က္တာ ၀က္သားကို ႏူးေနေအာင္ ၿပဳတ္လိုက္ေတာ႔
လွီးလိုက္ရင္ ၀က္သားေတြက အသားေတြ ဖြာထြက္ကုန္တယ္။ ခုေတာ႔ ဟိုတစ္ေလာက
ထမင္းေၾကာ္ကို တရုတ္ဆိုင္ေၾကာ္ေလးအတိုင္းၿဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္စားရင္းနဲ႔
အၾကံရသြားတာ။ ထမင္းေၾကာ္မွာထည္႔တဲ႔ ၀က္သားကလဲ အိေပမဲ႔ က်စ္က်စ္ေလး၊
ဖြာမေနဘူး။ ေနာက္မွသိရတာ သူတို႔က ၀က္သားကို မၿပဳတ္ပဲ တရုတ္လို ခ်ာစူး (char
siu) လို႔ေခၚတဲ႔ ၀က္သားကို ကင္ၿပီးမွ ထည္႔တာကိုး။ ခု ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြထဲ
ထည္႔တဲ႔ ၀က္သားကိုလဲ မၿပဳတ္ပဲ အိမ္မွာရွိတဲ႔ convection oven
ေလးနဲ႔ကင္ၿပီးမွ လုပ္ၾကည္႔တာ ဆိုင္က ဆီခ်က္အတိုင္း တစ္ပံုစံထဲရပါသဗ်ာ။
convection oven ဆိုတာ ေအာက္ကလို ပံုစံေလး။ အိမ္မွာ oven အၾကီးရွိေပမဲ႔
ဒါေလးက သံုးရလဲလြယ္ ၿမန္လဲ ၿမန္လို႔ ပိုသံုးၿဖစ္တယ္။ စလံုးက အိမ္ရွင္မေတြ
အိမ္မွာ ၾကက္သားေတြ ဘာေတြ ကင္စားခ်င္တယ္ဆို အဲဒါေလး ၀ယ္ထားပါလို႔
အၾကံေပးခ်င္ပါတယ္။ သံုးရတာ အရမ္းလြယ္တယ္။ ေစ်းလဲ ေပါပါတယ္။ ဟိုတစ္ေလာက
Aldi မွာေတြ႔ခဲ႔တာ ေအာ္ဇီ ဖြတ္ကလိဒဂၤါး ၂၅-၃၀ ေလာက္ပဲရွိတာ။
အိမ္ကမီးဖိုကေတာ႔ ေအာ္ဇီ ေရာက္စ အိမ္တက္လုပ္တံုးက သူငယ္ခ်င္းေတြ
လက္ေဆာင္ေပးထားတာပါ ခင္ညာ။ အဲဒီတံုးက ေစ်းေတာ္ေတာ္ၾကီးမယ္ထင္ေနတာ။ စစခ်င္း
သံုးေတာင္မသံုးတတ္ဘူး။ ၆လေလာက္ေနမွ စသံုးၿဖစ္တာ။ သံုးၿပီးေတာ႔လဲ
ၾကိဳက္လြန္းလို႔ ခဏခဏ သံုးၿဖစ္ေနေရာပဲ။
ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြအတြက္ လိုတဲ႔ ပစၥည္းေတြက ( လူ ၃-၄ေယာက္စာခန္႔)
၀က္သား ၄၀၀ ဂရမ္ခန္႔
၀က္ရိုး / ၾကက္ရိုး ၅၀၀ ဂရမ္ခန္႔ (ၾကက္ရိုးက ၀က္ရိုးထက္ ပိုခ်ိဳတယ္၊ အန္တီဆြိကေတာ႔ ၂ခုလံုးေရာၿပဳတ္တယ္)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္
ပဲငံၿပာရည္ အၾကည္ရည္
ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ (white pepper)
ဂ်င္း
ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ၾကက္သြန္ၿမိတ္
သၾကား၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွဳန္႔
သၾကား၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွဳန္႔
အခ်ဥ္အတြက္
သခြါးသီး တစ္လံုး
ၾကက္သြန္နီတစ္လံုး
ငရုပ္ဆီ
မန္က်ည္းမွည္႔ရည္ (သို႔) သံပုရာသီး ။ သံပုယိုသီး
လူ ၃-၄ ေယာက္စာေလာက္ဆို ၀က္သား အသားမ်ားမ်ားအပိုင္း ၄၀၀ ဂရမ္ေလာက္ကို
ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သားမွဳန္႔၊ ငရုပ္ေကာင္းေတြနဲ႔
သုတ္နယ္ၿပီး ဆားၿပား၀င္ေအာင္ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ခန္းထဲ တစ္ရက္ေလာက္
ဒီတိုင္းပစ္ထားလိုက္။ ၿပီးမွ ေစာနက convection oven ထဲ
သံစကာအၿမင္႔ေလးတင္ၿပီး ကင္လိုက္တာပဲ။ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ေလာက္
နဲ႔ တစ္ဖက္ကို ၄၅မိနစ္၊ ေနာက္တစ္ဖက္ကို ၂၅မိနစ္ေလာက္ ကင္ေပးရပါတယ္။
မီးဖိုက timer ပါေတာ႔ ပစ္ထားလိုက္ရံုပဲ။ အသံၾကားရင္ တစ္ဖက္လွန္ေပးလိုက္။
လြယ္မွလြယ္။
ၿပီးေတာ႔ အဲဒါကို ေအးေဆး တစ္ပတ္ေလာက္ထားလို႔ရပါတယ္။ ထမင္းနဲ႔
ေၾကာ္စားရင္စား၊ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြခ်က္ရင္ခ်က္၊
ထမင္းၿဖဴေလးနဲ႔အနွစ္ေလးဆမ္းၿပီး ၀က္ေခါက္ကင္လို စားခ်င္လဲ စားလို႔ရေသးတယ္။
ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ခန္းထဲ ပလပ္စတစ္ဗူးေလးနဲ႔ ထည္႔ထားလိုက္တာပဲ။ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြ
ခ်က္ေတာ႔မယ္ဆိုမွ ထုတ္ၿပီး ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။
လွီးရတာ ေကာင္းတယ္။ လံုး၀ ဖြာမထြက္ဘူး။ အသားလဲ အိတယ္။
ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုလည္း ဥၾကီး ၂ဥခန္႔ ေထာင္းၿပီး၊ ဒါမွမဟုတ္ blander နဲ႔
ေမႊၿပီး ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါတယ္။ အန္တီဆြိ အလြယ္ၾကိဳက္ပံုမ်ား
ၾကက္သြန္ၿဖဴဥၾကီးေတြကို မႏႊာပဲ ဒီတိုင္းထည္႔ေထာင္းၿပီး ေနာက္မွ အခြံေတြ
ဖယ္ထုတ္တာ။ ၿမန္မွၿမန္။ ဟိုးေခတ္တံုးကလို ေခြ်းမေရြးမယ္ဆိုရင္ေတာ႔
အန္တီဆြိ ခုခ်ိန္မွာ အၿပိဳၾကီး ဟၤီး ..ဟီး
(တရုတ္စာဆိုေတာ႔ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ကို ဆႏြင္းမွဳန္႔ လံုး၀မထည္႔ပါနဲ႔ေနာ္။) |
၀က္ရိုး၊ ၾကက္ရိုးေတြကို ဂ်င္းအၿပားလိုက္ ၃-၄ၿပား၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ အလံုးလိုက္
မႏႊာပဲထည္႔ၿပဳတ္ၿပီး သၾကား၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ပဲငံၿပာရည္၊
ငါးငံၿပာရည္တို႔နဲ႔ ခ်ိဳေအာင္လုပ္ထားပါတယ္။ ဟင္းခ်ိဳတစ္၀က္ကို အရည္ခ်ည္း
သတ္သတ္ေသာက္ဖို႔ စကာနဲ႔ စစ္ထားလိုက္ၿပီး ခဲြထားပါတယ္။ တစ္၀က္ကေတာ႔
ေခါက္ဆဲြထည္႔ ေဖ်ာဖို႔ပါ။
တစ္အိုးက မိထူးဖို႔ ... တစ္အိုးက ကစ္ဆစ္ဖုဖို႔ ... း) |
ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြ လုပ္တဲ႔ေနရာမွာ သံုးတဲ႔ေခါက္ဆဲြကလဲ အေရးၾကီးပါတယ္။
အန္တီဆြိကေတာ႔ ၿပဳတ္တဲ႔ ေခါက္ဆဲြပဲသံုးပါတယ္။ အုန္းႏိူ႔ေခါက္ဆဲြ၊
ေခါက္ဆဲြေၾကာ္ေတြကေတာ႔ ေခါက္ဆဲြ အစိမ္းနဲ႔ ပိုေကာင္းေပမဲ႔
ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြကေတာ႔ ၿပဳတ္တဲ႔ ေခါက္ဆဲြ ေၿခာက္နဲ႔ ပိုေကာင္းပါတယ္။
အန္တီဆြိသံုးတဲ႔ တံဆိပ္ပါ။ ထိုင္၀မ္ကလာတာ Kan To Noodle တဲ႔။ ဒီမွာေတာ႔ တစ္ထုတ္ ၂က်ပ္ခဲြေလာက္ပဲရွိတယ္။ အဲဒါတစ္ထုတ္ဆို သားအမိ သားအဖ ၃ေယာက္ တစ္နပ္စာ ကြက္တိပဲ။
အန္တီဆြိသံုးတဲ႔ တံဆိပ္ပါ။ ထိုင္၀မ္ကလာတာ Kan To Noodle တဲ႔။ ဒီမွာေတာ႔ တစ္ထုတ္ ၂က်ပ္ခဲြေလာက္ပဲရွိတယ္။ အဲဒါတစ္ထုတ္ဆို သားအမိ သားအဖ ၃ေယာက္ တစ္နပ္စာ ကြက္တိပဲ။
အဲဒီလို ေခါက္ဆဲြေတြက ေရစိမ္စရာလံုး၀မလိုပဲ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ
ထည္႔ၿပဳတ္ရတာပါ။ ေခါက္ဆဲြကို အရမ္းအိေနေအာင္္မၿပဳတ္ပဲ နဲနဲေလး မာတံုး
မီးဖိုကခ်၊ ေရစစ္ၿပီး ေရေအးမ်ားမ်ားနဲ႔ ေဆးခ်ပါ။ ၿပီးရင္ ေခါက္ဆဲြေတြ
ေထြးၿပီး ကပ္မသြားေအာင္ ဆီခ်က္ေလးတစ္ဇြန္းေလာက္ထည္႔ၿပီး နယ္ထားလိုက္ပါ။
အဲဒါေတြအကုန္လံုး
ၾကိဳလုပ္ထားလို႔ရပါတယ္။ အန္တီဆြိဆို အေပၚကဟာေတြအကုန္လံုး ညေန
ဦးၿခိ္မ္႔ၿပန္မွစားမွာကို မနက္ကတည္းက လုပ္ထားတာဂ်။
စားခါနီး ပဲြၿပင္ဖို႔အတြက္ ေခါက္ဆဲြ ႏွစ္ဖို႔ ဟင္းခ်ိဳအိုးကို ပြက္ေနေအာင္ အရင္ တည္ထားလိုက္ပါတယ္။
စားခါနီး ပဲြၿပင္ဖို႔အတြက္ ေခါက္ဆဲြ ႏွစ္ဖို႔ ဟင္းခ်ိဳအိုးကို ပြက္ေနေအာင္ အရင္ တည္ထားလိုက္ပါတယ္။
တခ်ိန္တည္း ပဲြၿပင္ဖို႔ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲကို ဟင္းခ်ိဳေလး စားပဲြဇြန္း
တစ္ဇြန္းေလာက္၊ ဆီခ်က္ေလး စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္းခဲြေလာက္၊ ပဲငံၿပာရည္
အၾကည္ေရ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္၊ ပိုခ်ိဳခ်င္ရင္ ၾကက္သားမွဳန္႔ေလး
အနည္းငယ္ကို ထည္႔ၿပီး ေမႊထားပါ။
ၿပီးမွ ဆူပြက္ေနတဲ႔ ဟင္းခ်ိဳရည္ထဲကို ေခါက္ဆဲြ(ၿပဳတ္ၿပီးသား)ကို ဇကာနဲ႔
ႏွစ္ၿပီး စိတ္ၾကိဳက္ေခါက္ဆဲြ အေပ်ာ႔အမာရၿပီဆို ေစာနက ပဲြၿပင္မဲ႔
ပန္းကန္ထဲထည္႔ၿပီး တူေလးနဲ႔ အသာ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚက
၀က္သားတံုးေလးေတြရယ္၊ ဆီခ်က္က ၾကက္သြန္ၿဖဴအၾကြပ္ေလးေတြရယ္၊ ငရုပ္ေကာင္း
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြ ၿဖဴးၿပီး စားႏိူင္ပါၿပီ။ ႏွစ္တဲ႔ ဟင္းခ်ိဳရည္ကိုက
ခ်ိဳေနေတာ႔ ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြက ေတာ္ေတာ္ကို အရသာရွိပါတယ္၊ ခ်ိဳပါတယ္ ခင္ည။
အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ႔ သခြါးသီးနဲ႕ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ငရုပ္ဆီရယ္၊
မန္က်ည္းမွည္႕ရည္ (သို႔) သံပယိုသီး/ သံပုရာသီးေလး ဆမ္းလိုက္တာပဲ။
ဟင္းခ်ိဳရည္ ခဲြထားတာကိုလည္း ပူေအာင္ ေႏႊးလိုက္ၿပီး ငရုပ္ေကာင္း၊
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးၿဖဴးၿပီး ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြနဲ႕ စားဖို႔ ၿပင္လိုက္ပါဦး။
ကဲ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။ ဆိုင္က ဆီခ်က္ေခါက္ဆဲြ အတိုင္းပါပဲ ။
ကဲလုပ္စားၾကည့္လိုက္ၾကပါအံုးဗ်ာ.. မိုးညိဳသားေတာ့ အမ်ဳိးသမီးကို ခ်က္ေကၽြးခိုင္းလိုက္အံုးမယ္ ခိခိ
ေက်းဇူးတင္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ မူရင္းလင့္ ကိုသြားလိုက္ပါဗ်ာ
ဒီပို႔ေလးကို PDF အေနနဲ႔ေဒါင္းခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေအာက္မွာယူလိုက္ပါ
0 comments:
Post a Comment
ဝေဖန်ပါ၊ အကြံပြုပါ၊ လိုအပ်တာရှိရင်ထောက်ပြပါ၊ ကျေးဇူးအထူးတင်ပါသည်။